Когато ракът бъде открит рано, може да бъде по -лесно да се лекува и лекува

Когато ракът бъде открит рано, може да бъде по -лесно да се лекува и лекува

От Джули Маркс, 30 март 2021 г.

Нова надежда за по-рано „непреодолим“ недребноклетъчен рак на белия дроб

Пациенти с недребноклетъчен рак на белия дроб, подхранван от мутация на гена KRAS, имат нова възможност за лечение, според ново изследване.

От Маркус А. Банкс 11 март 2021 г.

5 Ранни признаци на рак на белия дроб

Смъртта на Дъстин Даймънд постави светлината на прожекторите върху неудобната истина: Ракът на белия дроб се увеличава при никога непушачите. Знаете ли как да разпознаете симптомите?

От Джесика Мигала 18 февруари 2021 г.

8 начина да практикувате самообслужване по време на метастатично лечение на недребноклетъчен рак на белия дроб

Рутината за самообслужване може да ви помогне да останете максимално здрави, активни и емоционално изпълнени по време на лечението на рака.

От Джулия Калифано, 27 август 2020 г.

Какво трябва да знаете, ако метастатичният недребноклетъчен рак на белия дроб се разпространи в костите ви

Костните метастази могат да причинят болка, слабост и фрактури. Научете как се диагностицира и лекува.

От Джулия Калифано, 27 август 2020 г.

Да се ​​научим да живеем с терминален рак на белия дроб

Дорис Кастевенс живее със знанието за предстоящата си смърт от рак на белия дроб в продължение на четири години и половина. Ето как се справя.

От Melba Newsome 7 юли 2020 г.

Пушачите, които са се отказали преди диагнозата рак на белия дроб, са по -склонни да оцелеят

Изследванията показват, че отказването, дори за дългосрочни пушачи, и дори само няколко години преди диагнозата, подобрява шансовете за оцеляване с болестта. . .

От Шари Роан, 14 май 2020 г.

Да бъда диагностициран с рак на белия дроб ме научи да се боря за себе си и за другите

Когато хроничната й кашлица се оказа рак на белия дроб, Джули Сведберг се оказа изправена пред някои неудобни истини за стереотипите, препятствията. . .

До 15 април 2020 г. “

Скринингът може да помогне за откриване на рак на по -ранен и по -лесен етап за лечение. Андрю БруксII/Алами

Скринингът за рак позволява на лекарите да търсят рак, преди да имате някакви симптоми.

Налични са много скринингови тестове за откриване на различни видове рак.

Обикновено скринингите не са предназначени за диагностициране на рак. Ако тестът се върне необичайно, Вашият лекар вероятно ще трябва да извърши още изследвания, за да провери дали имате рак.

Някои скринингови тестове се извършват само при хора с висок риск от развитие на някои видове рак. Изследователите работят, за да определят кой има най -голяма полза от скрининга за рак.

Защо е добра идея да се скринира за рак?

Основната цел на скрининга за рак е ранното откриване. Когато ракът бъде открит рано, може да бъде по -лесно да се лекува и лекува.

Забелязването на рак, преди да се разпространи, може да намали риска от смърт.

Като цяло, колкото повече рискови фактори има човек за рак, като фамилна анамнеза, възраст и други, толкова по -голяма е вероятността той или тя да се възползва от скрининга за рак. (1)

СВЪРЗАНИ: 3 скрининга на рака, които всеки възрастен трябва да получи

Какви видове скрининг са налични за рак?

Вашият лекар може да извърши физически преглед, лабораторни тестове, образни процедури или генетични тестове за скрининг за рак.

Някои често срещани скринингови тестове за рак включват:

Мамография Мамография е рентгенова снимка на гърдата. Използва се за откриване на рак на гърдата по -рано. Проучванията показват, че редовната мамография може да намали риска от смърт от рак на гърдата. (2) ЯМР на гърдата Тази техника използва магнити и радиовълни за заснемане на снимки на гърдата. Обикновено се използва с мамография при жени, които са изложени на висок риск от рак на гърдата. Преглед на гърдите По време на този преглед, Вашият лекар извършва физически тест, за да провери за бучки по гърдите. (2) Papa тест С Papa тест лекарите събират клетки и слуз от шийката на матката и околната област. Тази проба се изпраща в лаборатория за изследване за анормални клетки, които биха могли да се превърнат в рак на шийката на матката. Понякога лекарите ще направят HPV тест заедно с Pap за скрининг за човешки папиломен вирус (HPV). (2) PSA Кръвен тест за PSA се провежда за откриване на рак на простатата при мъжете. Обикновено се извършва само при мъже с висок риск от рак на простатата и често се прави заедно с ректален преглед. Колоноскопия и сигмоидоскопия Тези тестове използват тънка тръба с камера на края, за да погледнат вътре в дебелото черво. Колоноскопията изследва цялото дебело черво, докато сигмоидоскопията разглежда само лявата страна. Те могат да открият анормални израстъци, наречени полипи, които могат да се развият в рак на дебелото черво. (2) Тест за окултна кръв в изпражненията Тест за фекална окултна кръв се използва за проверка на кръв в изпражненията, което може да показва, че имате полипи или рак на дебелото черво. (2) КТ Нискодозова компютърна томография, наричана още нискодозова КТ, се използва за скрининг за рак на белия дроб. Това включва използване на рентгенов апарат за сканиране на тялото и предоставяне на изображения на белите дробове. (2) CA-125 Този кръвен тест може да се препоръча за откриване на рак на яйчниците при жени с висок риск. Често се използва заедно с трансвагинален ултразвук. (2) Кожен преглед С кожен преглед вие или Вашият лекар търсите подозрителни петна или промени в кожата си. Те често се препоръчват за хора, които са изложени на риск от рак на кожата. (2) Алфа-фетопротеин Този кръвен тест се използва за откриване на рак на черния дроб при хора с висок риск и често се извършва заедно с ултразвук. (2)

СВЪРЗАНИ: 5 съвета как да се чувствате комфортно по време на мамография

Може ли рак да бъде открит чрез кръвен тест?

Изследователите работят за идентифициране на кръвен тест, който може ефективно да открие различни видове рак.

В проучване, публикувано през февруари 2018 г. в списание Science, изследователите анализираха кръвен тест, наречен CancerSEEK, за неговата способност да скринира осем често срещани рака.

Тестът търси белтъчни маркери и парчета ДНК в кръвта, известни като циркулираща туморна ДНК.

Резултатите показват, че тестът е открил рак с чувствителност от 69 % до 98 % (в зависимост от вида на рака) и специфичност от 99 %.

Най -точните резултати бяха открити при идентифициране на рак на яйчниците и колоректала. https://harmoniqhealth.com/ Най -малко точните резултати са с рак на черния дроб и белия дроб.

Въпреки че тестът не беше перфектен, изследователите смятат, че това е стъпка в правилната посока. Те се надяват да създадат единен кръвен тест, който да открие различни видове рак в бъдеще; засега тестът не е достъпен извън изследователските изпитвания. (3)

Кой трябва да бъде прегледан, кога и колко често?

Много медицински организации са разработили насоки за скрининг на рак. Американското дружество за борба с рака подкрепя следните препоръки:

Рак на гърдата Жените на възраст от 40 до 44 години могат да започнат годишни мамографии, ако решат да го направят. Всички жени със среден риск от рак на гърдата трябва да започнат ежегодни прегледи до 45 -годишна възраст. На 55 години жените могат да продължат ежегодно да правят мамографии или да ги правят на всеки две години. Редовният скрининг трябва да продължи, докато една жена е в добро здраве. Тези с висок риск от заболяването може да започнат по -ранен скрининг и може да се нуждаят и от ЯМР на гърдата, заедно със стандартни мамографии. (3) Рак на дебелото черво и ректума Повечето мъже и жени трябва да започнат скрининг за рак на дебелото черво на 50 -годишна възраст, но може да се наложи да започнете по -рано, ако имате определени рискови фактори. Могат да се използват много различни скринингови тестове, затова попитайте Вашия лекар кой е най -подходящ за Вашата ситуация. Колоноскопията обикновено се извършва на всеки 10 години за повечето здрави хора. (3) Рак на маточната шийка Жените на възраст между 21 и 29 години трябва да се подлагат на Papa тест на всеки три години. Хората на възраст между 30 и 65 години трябва да правят тест за Papa и HPV на всеки пет години или Papa само на всеки три години. Жените на възраст над 65 години, които са били на редовни прегледи и нормални резултати, вече не трябва да бъдат изследвани за рак на шийката на матката. Може да се наложи да се тествате по -често или за по -дълъг период от време, ако имате висок риск от развитие на този рак. (3) Рак на простатата От 50 -годишна възраст мъжете трябва да говорят с лекарите си за плюсовете и минусите на скрининга за рак на простатата. Ако сте афроамериканец или ако баща ви или брат ви са имали рак на простатата, трябва да започнете тази дискусия, започвайки от 45 -годишна възраст. (3) Рак на белия дроб Американското дружество за борба с рака не препоръчва скрининг за рак на белия дроб при хора със среден риск. Но може да се възползвате от компютърна томография, ако сте изложени на висок риск. „Висок риск“ означава, че сте на възраст между 55 и 74 години, пушете 30 или повече години и все още пушите или сте се отказали през последните 15 години. (3)

Хората с висок риск от развитие на други видове рак, като рак на кожата, рак на яйчниците или рак на черния дроб, могат да бъдат подложени на скринингови тестове за откриване на тези заболявания по -рано.

Важно е да говорите с Вашия лекар за семейната Ви история и други рискови фактори, за да можете да излезете със скринингова стратегия, която да отговаря на Вашите нужди.

СВЪРЗАНИ: Риск от рак на белия дроб: Трябва ли да се подложите на скрининг?

Не всички тестове за скрининг на рак са устойчиви на глупости

Въпреки че е доказано, че много скринингови тестове спасяват животи, в медицинската общност има дебати относно скрининга за рак.

Не всички скринингови тестове са полезни и много от тях могат да представляват риск. Например, тестът за PSA е спорен, тъй като понякога открива рак на простатата, който се развива толкова бавно, че не е животозастрашаващ, а понякога подтиква лечението. (4)

Някои скринингови тестове могат да дадат неточни резултати, като „фалшиво положителни“ или „фалшиво отрицателни“. „Фалшиво положителен означава, че вашият тест се връща ненормален, въпреки че нямате рак. Това може да причини ненужно безпокойство и безпокойство. Фалшиво-отрицателен резултат се нормализира, когато наистина имате рак. Това може да доведе до забавено лечение, а понякога и до по -лоша прогноза. (1)

Друг потенциален проблем с ранния скрининг е, че откриването на рака може да не подобри здравето на човека или шанса за излекуване.

Обсъдете ползите и рисковете от скрининга за рак с Вашия лекар.

Ресурси, които обичаме

Национален институт по рака, Американско дружество по клинична онкология, Американско общество за борба с рака, Блогът на д -р Лен

Абонирайте се за нашия бюлетин за грижа за рака!

Редакционни източници и проверка на фактите

Преглед на скрининга на рака. Национален институт по рака. 25 април 2017. Скрининг тестове. Национален институт по рака. 24 март 2015 г. Течни биопсии: минало, настояще и бъдеще. Американско общество за борба с рака. 12 февруари 2018 г. Насоки на Американското общество за борба с рака за ранно откриване на рак. Американско общество за борба с рака. 7 юли 2017 г. Трябва ли да се прегледам за рак на простатата? Центрове за контрол и превенция на заболяванията. 30 август 2017 г. Покажи по -малко

Най -новото в Рака

Ракови новини от годишната среща на виртуалния AACR за 2021 г .: Целева терапия и имунотерапия Вземете централния етап

Насочената терапия и имунотерапията показват печалби при рак на белия дроб, лимфом и меланом.

От Мириам Дейвис, д -р април, 22, 2021 г.

Дайджест на новините за рака: Последни разработки в изследванията и лечението на рака за март 2021 г.

Здравословната диета за сърцето предпазва от рак, акупунктурата работи за мускулно -скелетна болка след рак и още новини за рака от март 2021 г.

От Лиз Шерер, 12 април 2021 г.

Дайджест на раковите новини: Последните разработки в изследванията и лечението на рака за февруари 2021 г.

Ракът на гърдата при жените оглавява рака на белия дроб като най -често срещания рак в света, връзката между външното осветление през нощта и рак на щитовидната жлеза и повече рак. . .

От Лиз Шерер, 24 февруари 2021 г.

Ваксините и ракът срещу COVID-19: Какво трябва да знаете

Безопасно ли е? Ще имате ли реакция? Ще развиете ли антитела, ако сте имуносупресирани? Имаме отговорите.

От Лиз Шерер, 19 февруари 2021 г.

Дайджест на новините за рака: Последните разработки в изследванията и лечението на рака за януари 2021 г.

Кафето може да помогне за предотвратяване на рак на простатата, сърдечен риск за мъжете с рак на гърдата и още новини за рака от януари 2021 г.

От Лиз Шерер, 3 февруари 2021 г.

Дайджест на новините за рака: Последните разработки в изследванията и лечението на рака за декември 2020 г.

Гледайте и изчаквайте появата като опция за някои видове рак на щитовидната жлеза, потенциално нов подход за пациенти с ОМЛ и още новини за рака от декември 2020 г. .

От Шари Роан, 22 януари 2021 г.

Ракът остарява сърцето, открива проучване на CDC

Оцелелите от рак живеят по -дълго от всякога, но са изправени пред редица рискове за здравето, включително сърдечни усложнения.

От Ашли Уелч, 21 януари 2021 г.

Ден 2 на симпозиума за рак на гърдата в Сан Антонио: Зависимост от болкоуспокояващи и успокоителни по -често срещани от очакваните след операция на рак на гърдата

Кръвен тест, който може да помогне за прогнозиране на хода на заболяването; бременност след лечение; и зависимостта от лекарствата са сред горещите теми на SABCS 2020.

От Шари Роан, 14 декември 2020 г.

По -малко лечение може да бъде добре за някои жени в постменопауза с рак на гърдата и други новини от Симпозиума за рак на гърдата в Сан Антонио 2020

Много лекари пренебрегват радиационните странични ефекти, Verzenio помага за предотвратяване на рецидиви и други от годишната среща на SABCS.

От Шари Роан, 10 декември 2020 г.

Дайджест на новините за рака: Последните разработки в изследванията и лечението на рака за ноември 2020 г.

Излагането на радиация при сканиране може да повиши риска от рак на тестисите, гледането и чакането е добре за афро -американските мъже и още новини за рака от. . .

От Шари Роан, 1 декември 2020 г. “

Няма нищо загубено, ако получавате генетични консултации относно риска от рак чрез телездраве. iStock

Генетичното консултиране по телефона е също толкова полезно, колкото и личните срещи за тези, които биха искали да разберат по-добре и потенциално да намалят рисковете си от развитие на рак, според изследване, представено на 13 май преди виртуалното издание на Американското дружество по клинична онкология (ASCO) научна програма, която ще се проведе от 29 до 31 май.

Проучването показва, че дистанционните форми на консултиране, включително телефон или видео в реално време за консултация със здравен специалист, могат да бъдат високоефективен инструмент за осигуряване на превантивна грижа за рака и генетично консултиране, казват авторите на изследването, ръководено от MD Раков център на Андерсън в Хюстън.

Представени

Как да се подготвим за посещение на виртуален лекар

Научете повече

Използването на отдалечени здравни услуги или телездраве нарасна през последните месеци поради пандемията COVID-19 и необходимостта медицинските специалисти и пациентите да намерят начини за комуникация, без да рискуват предаването на коронавируса.

Новото проучване, проведено преди пандемията, е предназначено да оцени начините да направи генетичното тестване по -достъпно и да утвърди процеса на дистанционно тестване и консултиране.

Проучването, наречено MAGENTA (Постигане на достъпност на генетичното тестване), е национално, рандомизирано проучване, фокусирано върху хора в риск от рак на гърдата и рак на яйчниците. Генетичното консултиране може да бъде особено полезно за оценка на рисковете от тези два вида рак, тъй като има идентифицируеми генни мутации, за които е известно, че увеличават риска, като например генните мутации BRCA.

Известно е, че повече от дузина други генни мутации – включително CHEK2, CDH1 и PTEN мутации – увеличават риска от рак на гърдата или яйчниците или и двете.

Генетичното консултиране и, ако е посочено, тестването могат да помогнат на хората да разберат риска си, да определят дали другите членове на семейството са изложени на повишен риск и да предизвикат медицинска помощ за по -нисък риск, като по -чести скрининги за рак, промени в начина на живот, използване на превантивни лекарства и дори профилактична операция.

Проучването включва почти 4000 жени на възраст 30 и повече години, които в миналото не са имали генетични консултации или генетични тестове и които са имали или сами рак на гърдата или яйчниците, или са имали член на семейството с един от тези видове рак.